středa 20. dubna 2016

Hrachový koláč se zelím a vlašskými ořechy

Ráda experimentuji s různými moukami, a proto mě nenechalo chladnou, když jsem našla nový úlovek - mouku ze žlutého hrachu. Hned jsem jí zakomponovala do tohoto senzačního koláče. Pokud nemáte mouku ze žlutého hrachu, nezoufejte, cizrnová poslouží určitě stejně dobře ;)



Hrachový koláč se zelím a vlašskými ořechy
(4-6 porcí)

Suroviny:
300 gramů mouky ze žlutého hrachu 
70 gramů vlašských ořechů (+ cca 300 ml vody a 1 lžičku soli)
400 ml vody
100 gramů kysaného zelí
1 polévková lžíce tahini
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce majoránky
1 malá červená cibule
1 čajová lžička vinného kamene
1/2 čajové lžičky soli (+/- podle slanosti zelí)
1/2 čajové lžičky černého pepře


Postup:

  • Vlašské ořechy propláchněte a namočte alespoň na 8 hodin do roztoku slané vody - pokud možno vodu před naložením převařte, viz článek zde.
  • Předehřejte troubu na 190°C. 
  • V míse smíchejte mouku ze žlutého hrachu, majoránku, vinný kámen a pepř. 
  • V mixéru rozmixujte vodu, česnek, tahini, vodu a tuto směs postupně vmíchejte do připravené suché směsi.
  • Asi polovinu těsta vylijte do formy vyložené pečícím papírem.
  • Ze zelí vymačkejte vodu a překrájejte, aby nebyla vlákna tak dlouhá. Zelí a polovinu zcezených vlašských ořechů vmíchejte do zbylého těsta a rozprostřete do formy na první vrstvu - ne až do krajů. 
  • Povrch koláče ještě posypte zbylými vlašskými ořechy, nakrájenou červenou cibulí a dejte péct. 
  • Pečte asi 30 minut, dokud se nebudou okraje oddělovat od formy a povrch nebude nazlátlý.
  • Ozdobte čerstvou mrkví nebo jinou zeleninou a podávejte ještě teplé, ale vynikající je i po vychladnutí.
DOBROU CHUŤ!

6 komentářů:

  1. Zdravím,

    ráda bych se zeptala, zda máte zkušenosti s výrbou domácí luštěninové mouky jinak, než v mlýnku. Vzhledem k ceně mlýnkům přemýšlím, jak si vyrobit cizrnovou mouku doma. Nezkoušela jste? Zatím jsem s mými myšlenkovými pochody dospěla k tomu cizrnu namočit ve vodět přes noc, druhý den slít vodu, umixovat cizrnu v obyčejném mixéru a usušit. Ale nevím nevím. Nemám moc odvahu to zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si mouky bohužel nemelu, jak píšete, je to drahá záležitost a zase tolik muk nepoužívám, takže když nějakou čas od času potřebuji, tak kupuji už namletou... Každopádně postup, který píšete bych asi nevolila, z toho by mouka asi nebyla, spíše taková drsná placka... Ale asi by fungovalo namočení přes noc, pak mixování s malým množstvím vody a použít jako těsto na pečení rovnou... Určitě to mám v plánu také vyzkoušet, protože přeci jen namixovaná odmočená cizrna je vždycky lepší než pouze namletá mouka...

      Vymazat
    2. Já to dělám tak, ze si namočím například pohanku přes noc a druhý den rozmixuji a mám těsto. Jen vždy přisypu ještě trochu kupované pohankové mouky. Jen z máčené mixované pohanky je těsto většinou moc řídké. Záleží na co jej pak dále používám.

      Vymazat
    3. Díky za tip, také bych to asi ještě něčím "dohustila" ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)