sobota 16. dubna 2016

Jak konzumovat ořechy a semínka?

Obrázek: Pixabay
Ořechy a semínka jsou velkou zásobárnou nejrůznějších vitamínů a minerálů. Nejčastěji v nich najdeme vápník, hořčík, zinek, selen nebo vitamín E. Protože obsahují hodně tuků, zasytí na dlouho a představují tak ideální svačinku. Jsou však zásady, které bychom měli dodržovat, abychom si konzumací těchto zázraků přírody spíše neuškodili...

Kyselina fytová a inhibitory růstu
Stejně jako luštěniny a obiloviny, i ořechy a semínka obsahují kyselinu fytovou. Kyselina fytová je sloučenina, která ochraňuje ořech či semínko, dokud nenastanou správné podmínky pro růst. U přímé konzumace však váže minerály a tak zabraňuje vstřebávání těchto důležitých látek. 
Semínka a ořechy však obsahují i inhibitory růstu. Díky inhibitorům můžeme semínka a ořechy dlouhodobě skladovat, aniž by vyklíčili a vyrostla z nich rostlina. Tyto inhibitory jsou ale velmi těžko stravitelné a způsobují zažívací problémy, jako např. křeče do břicha, nadýmání nebo průjem.

Nikdy ne rovnou z pytlíku
Největší chybou, kterou lidé dělají je, že jedí ořechy a semínka rovnou z pytlíku. Jednak mohla být semínka skladována v prašném prostředí a mohou mít na sobě bakterie, ale obsahují i výše zmíněnou kyselinu fytovou a inhibitory růstu. A to asi nejsou věci, které bychom do sebe chtěli  dostávat. Ořechy a semínka zkrátka nejsou "ready to eat" potraviny, jsou to suroviny, které je nutné před konzumací správně upravit a "aktivovat"

Máčení neboli aktivace
Obsah kyseliny fytové můžeme znatelně snížit, pokud ořechy a semínka namočíme alespoň na 8 hodin. Pokud budete puntíčkářští, je nejlepší do vody přidat trochu soli. Vodu, ve které se semínka máčely samozřejmě vylijeme. Po namočení již jsou ořechy a semínka vhodné ke konzumaci a všechny cenné látky v nich obsažené jsou aktivovány a připraveny se efektivně vstřebat. Namočené ořechy či semínka můžete použít pro výrobu rostlinného mléka, posypat si s nimi ranní kaši, udělat si nějaký RAW dezert, krekry,... Pokud chcete ořechy a semínka jen tak "zobat" a nechcete je mokré, ale křupavé, usušte je po aktivaci za nízké teploty v sušičce.

Jak správně aktivovat?
Pokud budete chtít dělat vše na 100%, budete potřebovat:


  • 2 hrnky ořechů nebo semínek (vždy je lepší zpracovávat jen jeden druh a nemíchat)
  • 3 - 4 hrnky převařené vody
  • 1 čajová lžička soli
Sůl nechte rozpustit v ještě teplé vodě a po vychladnutí přidejte propláchnuté ořechy, které by měly být zcela ponořeny. Nechte takto máčet při pokojové teplotě alespoň 8 hodin, nejlépe přes noc. Druhý den na sítku propláchněte a buď zpracujte na rostlinné mléko, dezert či krekry nebo dejte sušit.

Pokud nejste proti tepelným úpravám, můžete jednou za čas semínka jen proprat a nechat na pánvi za nižších teplot vysušit, poté teplotu zvyšte a na sucho opražte. Zbavíte se tak inhibitorů růstu, ale zároveň i cenných látek. 


Ze začátku se Vám může zdát celý proces aktivace složitý, ale uvidíte, že až okusíte rozdíl, nebudete se chtít vracet. Aktivované a dehydrované ořechy jsou chutnější, křupavé, snadněji stravitelné a bez zničení enzymů a olejových složek pražením.


A jak máte ořechy a semínka nejraději Vy?


12 komentářů:

  1. tak toto jsem ještě o ořechách neslyšela :) zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jana Váňová16. dubna 2016 21:25

    Namáčíte na 8 hodin i slunečnicová semínka? Mám opakovanou zkušenost, že pokud je nechám namočená přes noc, tak zhořknou. Máme rádi různé pomazánky, kde jsou základ právě slunečnicová semínka, a pak byly nedobré. Co jsem zkoušela, tak 4 hodin max. U ostatních je to v pohodě. Já zatím pořád věřím, že tepelná úprava je ok, takže třeba sezamová pravidelně dávám ráno do kaše a uvařím je spolu s rýží (vločkami...) Jinak trochu "problém" mám s mandlemi a vlašskými ořechy. U nich na dlouhé přípravy většinou nedojde ;-) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, namáčím... Popravdě je pak používám pro přípravu něčeho dalšího, tak jsem hořkost nikdy necítila... Možná to je o kvalite semínek, měla by být celá, neporušená, což je u slunečnice celkem problém... Ale tak i ty 4 hodky jsou lepší než nic ;) Jojo, namočené vlašáky jsou skvělé jen tak <3

      Vymazat
    2. Jana Váňová21. dubna 2016 8:03

      Docela často vyrábím pohankovo-lněné krekry podle vašeho receptu a u nich jsem si toho všimla nejdřív. Jednou jsem totiž zapomněla slunečnici namočit a krekry byly o třídu lepší :-) Většinou používám bio semínka z ProBio, beru odtamtud téměř všechny suroviny a jsem moc spokojená. Děkuji za článek <3

      Vymazat
    3. Tak hlavně, že jste si našla to, co vyhovuje ;)

      Vymazat
  3. Dobrý den, ráda jsem četla Váš původní blog a teď se těším na tento :-). Chtěla bych se zeptat, jak je to se semínky, která nasají vodu a "zgelovatí" - lněná a chia - prostě večer namočit a ráno dát do kaše? A namáčet i mletá semínka - ráno scedit vodu a zase použít do kaše? Děkuji a přeji pěkné jarní dny :-). Katka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chia i lněná semínka lze také aktivovat - namočit, hodně propláchnout (popř. naklíčit)a vysušit a znám lidi, co to tak dělají, ale to už je opravdu vyšší dívčí... Osobně aktivuji lněné, ale nesuším a rovnou z nich dělám krekry, ale chia nechávám tak, jak jsou...

      Vymazat
  4. Petro, děkuji Vám za odpověď, zkusím to tak :-). A co ta mletá semínka? Přes noc jsem je namočila se solí, ráno vodu přecedila a použila do kaše, ale nevím, zda kromě aktivace se nevylouhovaly i důležité látky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mletá semínka: nejdříve celá namočit, poté vysušit a pak namlít ;) Nějaké prospěšné látky se zřejmě trochu uvolní, ale furt je to stokrát lepší, než konzumovat ořechy s inhibitory růstu a kyselinou fytovou ;)

      Vymazat
    2. Jj, tak to nyní dělám, ale někdy dostanu již mletá semínka (konopná apod.), tak jsem přemýšlela, jak to udělat s nimi ;-). Díky, pěkný víkend :-).

      Vymazat
    3. Asi bych přivřela oči a použila to do pečení, s již namletými se moc dělat nedá :o Také občas přivírám oči (hlavně u kupovaných oříškových másel), ale většinou se snažím tvořit z celých ořechů a semínek, kde si je můžu podle sebe upravit..

      Vymazat
  5. Dobrý den, zmiňovala jste i obiloviny. Tam také postupujete tak, že namáčíte, pak namáčecí vodu vylejete a v nové vodě vaříte? Děkuji za odpověď. Iva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)