úterý 5. dubna 2016

Jak naklíčit pohanku?


Naklíčit pohanku není nic složitého. Vybírejte světlou, loupanou pohanku, která nebyla termicky upravena. Najdete jí pod názvem Pohanka loupaná kroupy a pokud možno, sáhněte po bio kvalitě. 

Napíši Vám postup, jak klíčím pohanku já, ale určitě bude i spousta jiných způsobů, jak si dopřát tuto rutinovou bombu :)


  • První den navečer nasypu požadované množství pohanky do misky a zaliji vodou. Nechám 30 minut odmočit. Poté obsah misky zcedím přes sítko, ve kterém pohanku propláchnu a i se sítkem vložím do misky. Je dobré vršek sítka něčím zakrýt (třeba talířkem, ale mezi sítkem a stěnami misky by měla zůstat malá škvírka, aby k pohance mohl proudit vzduch). Zkrátka aby pohanka neoschla, ale měla dostatek vzduchu. Takto nechám do rána.
  • Ráno vezmu sítko i s pohankou a propláchnu pod tekoucí vodou. Vodu, co se mi v misce nahromadila vyliji, misku opláchnu a zpět vložím sítko s propláchnutou pohankou, překryji.
  • To samé provedu po příchodu z práce a těsně před spaním.
  • Další ráno ještě jednou propláchnete a pohanku už máte naklíčenou a připravenou k použití např. do RAW kaší nebo můžete dále usušit.


2 komentáře:

  1. Když jsem byla v létě na raw kurzu v Chorvatku, byla tam jedna paní, která se znala s nějakým odborníkem, který ji prý řekl, že by se pohanka měla namáčet jen 15 minut, ale už to nedokázala zdůvodnit, nečetla jsi o tom náhodou něco Péťo? Já pohanku nechávám namočenou přes celou noc a ráno vodu sleju, propláchnu a buď rovnou konzumuji a nebo nechám ještě do druhého dne naklíčit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, stačí pohanku máčet 15-20 minut, poměrně rychle saje, ale také máčím přes noc jako Ty ;) Přijde mi pak prostě lepší... Když jsem zkoušela máčet krátce, přišla mi pak naklíčená taková vyschlá... Je pravda, že se všude uvádí těch dvacet minut, ale asi to jen z důvodu toho, že to prostě "stačí".. Nemyslím si, že by delším máčením něco ztrácela ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)