čtvrtek 28. dubna 2016

"Oatghurt" - Kvašený ovesný jogurt

Kvašený ovesný jogurt jsem dělala již několikrát, ale teprve nyní jsem se dokopala k nafocení a sepsání receptu. Za inspiraci vděčím Elenore z webu Earthsprout, kterou sleduji již pár let. A jak tento "jogurt" s ovsa chutná? Asi jako jogurt s ovesnými vločkami. 

Řada z Vás se určitě kvašení bojí. Ale není čeho. Vždyť co se může stát? Za celou dobu, co kvasím, se mi stalo jednou jedinkrát, že se mi u hrdla sklenice udělala plíseň... Ale to byla chyba špatného vymytí, jiná rizika zde v podstatě nejsou. Naopak, je to skvělý způsob konzervace. Dle mého názoru se ve všech receptech klade až přílišný důraz na to, že ta daná věc musí být v teple. Ale ono i toho tepla moc škodí. Pamatuji si na začátky svého kváskování, kdy jsem mu chtěla dopřát a dávala jsem mu zahřívací lahev. No, na povrchu se oddělila voda, smrdělo to jak aceton a s kváskem to nemělo nic společného. Proto to raději nechte kvasit při pokojové teplotě, i když to třeba bude trvat trochu déle. 

Nyní bych volně přeložila poznámky Elenore k ovesnému jogurtu + případně něco doplnila podle sebe:


  • Volba vhodných surovin. Původní recept využívá takzvané steel cut oats, což je nahrubo nasekaný oves, který nebyl tepelně zpracován. Nyní se možná podivíte, že takové jsou přeci všechny vločky. Nejsou. Většina ovesných vloček na trhu jsou před válcováním napařovány, tudíž se nejedná o RAW výrobek. Pro lepší demonstraci nám poslouží tento obrázek. Skutečné RAW vločky jsou takové, které si sami uděláte z ovsa na vločkovači nebo si je necháte někde namlít. Takové vločky nemají tak jemnou chuť a jsou více hořké. Pokud tedy nejste RAW nadšenci, sáhněte po obyčejných vločkách, ale v tomto případě bych volila alespoň bio kvalitu. Pokud Vám hrubší chutě nevadí a rádi kvůli lepším nutričním hodnotám obětujete chuťový zážitek, použijte RAW vločky a nebo celá zrna ovsa. A pokud si rádi pochutnáte, ale zase jste zvědaví (jako já), můžete zkusit různé poměry ovesných vloček ku celému ovsu. Pro ideální chuťový i výživový výsledek bych doporučila poměr 2:1 ve prospěch obyčejných vloček. 
  • Jak dlouho nechat kvasit? Kvašení by mělo trvat 2-4 dny. Doba kvašení závisí také na teplotě - ne všichni máme stejnou pokojovou teplotu. Řiďte se svými chuťovými buňkami - ten, kdo má rád jogurt kyselejší (nechá déle). Konec procesu kvašení je trochu rychlejší, takže 3. nebo dokonce 4. den už je třeba jogurt kontrolovat častěji, abyste jogurt "nepřekvasili" a nezkazil by se. Já osobně nechávám kvasit dva, nanejvýš tři dny. To, že je něco špatně poznáte tak, že se začne oddělovat voda navrchu jogurtu.
  • Schovejte si startér. Jakmile uděláte dávku jogurtu, dejte si stranou asi 1/3 hrnku, nechte v lednici a použijte při příští přípravě jogurtu. Tento startér byste v lednici neměli skladovat déle než jeden týden. Díky startéru bude proces fermentace o trochu rychlejší :)
  • Používejte vhodné nádoby a pomůcky. Pamatujte, že pracujete s živými mikroorganismy a nádoby a pomůcky, které používáte, mohou mít na kvašení klíčový vliv. Jogurt byste neměli dělat v plastových nádobách. Volte raději keramiku nebo sklo a nádoby na kvašení by měly být vždy dokonale omyté. K míchání jogurtu používejte dřevěné nebo keramické pomůcky (já míchám druhou stranou vařečky). Nikdy byste neměli používat nic kovového, zabíjí to mikroorganismy i vitamíny. 
  • Pokud možno, používejte pro kvašení filtrovanou nebo alespoň převařenou vodu. 
  • Výběr vhodného místa pro kvašení. Sklenice nebo mísa, ve které kvasíte by měla být umístěna někde, kde není průvan. Pokud máte doma opravdu zimu, je dobré udržovat jogurt v mírném teple (ale nepřehánět to - viz výše).


"Oatghurt" - kvašený ovesný jogurt
Inspirace zde

Suroviny:
Ovesné vločky (bio jsou chutnější) nebo bezpluchý oves (pro RAW variantu) nebo kombinace obojího
Filtrovaná nebo převařená voda

Postup:

  • Při používání pouze bezpluchého ovsa/steel cut oats (viz výše): 1 hrnek ovsa/steel cut oats večer propláchněte a zalijte vodou. Ráno znovu důkladně propláchněte, dejte do koktejlového mixéru, přilijte 1 hrnek filtrované/převařené vody a mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete hladkou hustou homogenní hmotu (cca 2 minuty). Pokud bude hmota až moc hustá, přilijte trochu vody.
  • Při používání pouze klasických ovesných vloček: Večer zalijte hrnek ovesných vloček hrnkem filtrované/převařené vody. Ráno již neproplachujte, celé vhoďte do mixéru a mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete hladkou hustou homogenní hmotu (cca 2 minuty). Pokud bude hmota až moc hustá, přilijte trochu vody.
  • Při kombinaci ovsa/ovesných vloček: Oves i vločky namáčejte každé zvlášť. Řiďte se pravidlem: hrnek vody na hrnek ovsa (ovesných vloček). Při poměru 2:1 např.: Jeden hrnek ovesných vloček zalijte hrnkem filtrované/převařené vody, půl hrnku ovsa pouze propláchněte a zalijte od oka. Ráno dejte do mixéru nabobtnalé ovesné vločky i s máčecí vodou, propláchnutý a odmočený oves a přilejte tolik filtrované/převařené vody, kolik jste dali večer namáčet celého ovsa (půl hrnku). Mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete hladkou homogenní hmotu (cca 2 minuty). Pokud bude hmota až moc hustá, přilijte trochu vody.

  • Rozmixovanou směs vlijte do keramické nebo skleněné nádoby. Přikryjte papírovým ubrouskem, zagumičkujte a umístěte na vhodné místo.
  • Dvakrát denně promíchejte dřevěnou vařečkou. Vždy při míchání ochutnejte. Až budete s kyselostí jogurtu spokojení (2-4 dny), fermentaci ukončete.
  • Hotový jogurt bez slazení by měl vydržet v lednici pět dní. Podle chuti však můžete přidat např. javorový sirup, kokosový cukr, vanilku, skořici,... 
A nezapomeňte, že jogurt můžete použít ve formě různých zálivek a dipů i na slano ;)

28 komentářů:

  1. Prosím, jeden hrnek vloček a kolik cca hrnků vody? Děkuji. Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. A jak tedy správně ukončit fermentaci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to potom stačí držať v chladničke ;)

      Vymazat
    2. Až bude dostatečně kyselý, většinou po dvou až čtyřech dnech. Poté vydrží až pět den v lednici (zkuste si pořádně přečíst celý článek, vše je tam uvedeno ;))

      Vymazat
  3. Je to bez rizika i pro kojící? :-) Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V rozumném množství určitě ;)

      Vymazat
    2. tak už je rozmixováno a teď jen čekat... no co, tak se z toho maximálně pos*ru :-D Krásný den :-) A díky za tip na skvělý blog!!! Zamilovala jsem se do něj na první otevření ;-)

      Vymazat
    3. Budu ráda za reakci ;) Ne, že bych Ti to přála, ale pročištění střev občas neuškodí :P Ale nám se nikdy nic nestalo ;) Jojo, Elenore stojí za to sledovat, i jestli máš Instagram, má hezký fotky :)

      Vymazat
    4. Mňam, tak dnes jsem dotvořila a dala do lednice a ráno budu mít ke snídani... Překvapilo mě, jak moc je chuť podobná klasickému jogurtu ;-) Díky za tip

      Vymazat
    5. Jojo, je to dobrota :) Jsem ráda že se povedlo a přeju dobrou chuť ráno :)

      Vymazat
  4. Ahoj,delala jsem tento jogurt pro triletou dcerku,ktera ma alergii na vsechny druhy zivocisnych mlik a vyrobku z nich.Vcera vecer se mi chut zdala uz trosku podobna jogurtu,tak jsem rikala,ze ho necham di rana a bude.Dnes rano uz je ale kyselejsi,nevim ted,jestli je to jeste ok,nebo uz je zkazeny,ale voda se z nej neoddeluje.Nemas zkusenosti?A nezkousela jsi tento jogurt pridavat do peceni do buchet? A jinak diky moc za recept,nam to hodne pomuze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak dlouho jste kvasila? Pokud máte nižší pokojovou teplotu, může to trvat i 4 dny... Jestli voní příjemně a ne zkaženě (jako aceton), bude to OK ;) Do pečení buchet jako do těsta ( k podpoře kynutí) nebo do náplně? Ke kynutí by to asi i šlo, ale muselo by se to nechat kynout přes noc a jestli místo náplně do buchet, tak bych raději zvolila rozmixované tofu s citronem, tohle pečením ztuhne a konzistenci "tvarohu" to mít nebude.

      Vymazat
  5. Ahoj :) Chtěla bych se zeptat, jestli můžu místo vloček použít naklíčenou rozmixovanou pohanku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě nevím, zatím jsem nezkoušela... Pohanka je jinak škrobovitá. Asi nezbývá než to zkusit, třeba s menším množstvím. Jsou jen dvě možnosti jak to dopadne ;)

      Vymazat
    2. Každopádně pak dejte vědět, jak to dopadlo :-)

      Vymazat
    3. Mělo by to jít stejně dobře :) Aspoň podle toho co jsem se tady dočetla http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/10/oves.html?m=1

      Vymazat
    4. Díky za odkaz, asi to taky s pohankou zkusím :)

      Vymazat
  6. Ďakujem za skvelý recept :) oatghurt je do-ko-na-lý :) neviete náhodou nutričné hodnoty ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem ráda, že se povedlo... Nutriční hodnoty nevím, kalorie nepočítám, ale věřte, že každá kalorie oatgurtu stojí za to ;)

      Vymazat
  7. Zdravím, skvělý nápad, jen mám trochu problém. Nemám mixér, fungovala by i ovesná mouka zalitá vodou? Děkuji moc za recept i za odpověď.
    Emm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná ano, ale netroufnu si to tvrdit na sto procent. Nezbývá než vyzkoušet...

      Vymazat
  8. Dobry den, jaka je prosim nejvhodnejsi teplota? Nechavate kvasit pri pokojove teplote nebo je lepsi teplota o trochu vyssi jako treba kvaskovy chleb? Predem diky za odpoved :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechávám při pokojové, není potřeba vyšší ;) Ale v principu čím nižší teplota, tím déle bude jogurt potřeba kvasit ;)

      Vymazat
  9. O půlnoci jsem v stala z postele a po searchovani v mobilu si šla namočit oves bepluchy.zítra ho rozmixuji ale co kdybych tam přidala prášek z pro biotické kapsle?miluji jogurtovitou konzistenci a dost mi to chybí.navíc citi m ze zakysane pro střeva potrebuji.zkoušela jsem to s mandlovym mlékem a kapsli ale nepovedlo se,oddělila se voda a drť,i když jsem to procedila.zkousela jsi jogurt treba s mleteho kokosu nebo spaldy?když si vezmu,postupujes jako u kollathovy snídaně....ale tam se fermentace nikdy nepodari,zůstává to skrobnate a blbe stravitelné.opravdu to nemusím provařit?a co si myslis o tech peobioticich?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že prebiotické kapsle jsou zbytečné... Je to celkem drahá věc a do tohoto typu jogurtu to není potřeba, nakvasí sám ;) Jestli máš radši krémovější konzistenci, doporučuji udělat z vloček, z toho ovsa je takový hořčí a méně krémový... Kokosový ani špaldový jogurt jsem nezkoušela a přiznám se, že celkově s probiotickými kapslemi zkušenosti nemám, živé kultury doplňuji spíše přes kysané zelí, kimchi, kvašenou zeleninu, miso, ...

      Vymazat
  10. Dobré recepty. Moje dcera Anna byl potěšen.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)