čtvrtek 14. dubna 2016

RAW Jablečná pohanka s mákem


Naklíčená pohanka v této úpravě je mou oblíbenou "skleničkovou" snídaní. Stačí přidat nastrouhané jablíčko, rozinky, citrónovou kůru, mletý mák, dát do skleničky a vyrazit do práce. Mlsalové či začátečníci mohou ještě zakápnout nějakým sirupem, ale opravdu to není nutné, jablko a rozinky dosladí dostatečně.


Co se týče máku, ráda bych jen apelovala na kupování máku celého a ne mletého. Ano, je to více práce, ale takový žluklý, třeba už rok namletý mák, není nic moc. A pokud chcete celé dílo dovést k dokonalosti, mák před namletím namočte a vysušte v sušičce. Je to olejnina jako každá jiná, která je chráněna inhibitory růstu a velmi tím ulevíte zažívání a usnadníte vstřebávání minerálů, jako např. vápníku, který je v máku obsažen ve velkém množství. Já si takhle vždy aktivuji a dehydruji třeba 200 gramů máku a poté uchovávám v lednici a "melu" v mixéru až těsně před použitím.

Jablečná pohanka s mákem
(2 porce)

Suroviny:
120 gramů loupané pohanky (loupaná kroupy - termicky neupravená)
2 jablka
40 gramů sušených rozinek
40 gramů mletého máku (viz pozn. výše)
kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu (nebo 1 lžička sušené citrónové kůry)
kokosový nektar nebo jiný sirup na doslazení

Postup:

  • Pohanku nechte naklíčit dle návodu zde (nebo vaším vlastním způsobem :)), ale eventuálně bude stačit pohanku jen přes noc namočit a ráno propláchnout.
  • Propláchnutou a okapanou pohanku smíchejte s nastrouhanými jablíčky, opláchnutými rozinkami, mletým mákem a citrónovou kůrou.
  • Podle potřeby doslaďte.
DOBROU CHUŤ!

6 komentářů:

  1. Mozem ten mak alebo aj ine semienka a orechy po namoceni vysušiť aj v normalnej trúbe na nejakej nízkej teplote? Vďaka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano, ale nevím, jak dlouho to bude trvat. Mák by možná uschnul i jen na vzduchu, ten schne opravdu rychle ;)

      Vymazat
    2. Vdaka, a v susicke to ako dlho zvykne trvat? Aku teplotu treba nastavit, aby sa neznicili cenne latky?

      Vymazat
    3. Já nemám sušičku, suším na výduchách od rekuperace (systém proudění vzduchu v domě), takže suším jen foukáním, teplo tam není a trvá to déle než v sušičce... Nastavila bych teplotu 40°C a mák opravdu nebude trvat dlouho, ale čas si netroufnu odhadnout :o

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)