sobota 9. dubna 2016

Recenze - Healing With Whole Foods

Pokud bych si měla vybrat jednu knížku, které se za žádných okolností nevzdám, určitě to bude kniha Healing with Whole Foods od Paula Pitchforda. Je to taková moje bible. Pokaždé, když si nevím rady a nebo si nejsem s něčím jistá, sahám jako první právě po ní.
Kniha spojuje tradiční postupy čínské medicíny s novými poznatky a moderními potravinami a superpotravinami jako chlorella, spirulina nebo mladý ječmen.


Předmluva slibuje, že kniha poskytuje základní informace potřebné k léčení stravou. Čtenáře směřuje spíše k rostlinné stravě a vysvětluje, že aby člověk v dnešní "masné" společnosti obstál, je potřeba se vzdělávat. Autor knihu popisuje jako spojení prvků východních a západních zvyklostí a filosofií.


Jak knihu číst a "používat"?
Vzhledem k tomu, že kniha má okolo 700 stránek, je pro obyčejného smrtelníka nepředstavitelné, ba i nemožné, aby tuto knihu četl plynule jako beletrii a zodpovědně vstřebal všechny informace.
Je mnoho způsobů, jak knihu používat. Můžete v rejstříku vyhledat potravinu, nemoc nebo požadovanou léčebnou metodu, zkoumat recepty nebo jednoduše přečíst kapitolu, na které knihu otevřete. Ačkoliv autor radí, že pro nejlepší porozumění je vhodné číst kapitoly popořadě.

Obsah
Kniha je rozdělena na pět částí. V první části se seznámíte se základy diagnostiky a léčby a tématy jako jsou principy Yin-Yang, konstituční typy osobností, ochlazující a zahřívací potraviny, protiplísňová dieta nebo např. imunita.
Druhá část je zasvěcena základům výživy, důležitosti chlorofylu, vody, problematice léků, chemikálií, fluoridaci a filtrování vody, vitamínu B 12, nedostatku bílkovin, fermentovaným potravinám, zeleným řasám, konzumaci mléka ze zdravotní i etické stránky, olejům, tukům, sladidlům, soli, koření, kofeinu, vitamínům, ale věnuje se i tématu radosti z jídla, vhodným kombinacím potravin, půstům a stravování dětí.
Ve třetí kapitole nahlédnete do systému pěti elementů a orgánové soustavy, dozvíte se více o důležitosti a terapeutickém využití chutí.
Čtvrtá kapitola vás uvede do problematiky nerovnováhy hladiny krevního cukru, žaludečních a střevních potíží, problémů při přílišném krvácení, menstruaci a zaobírá se i ostatními degenerativními chorobami jako je astma, AIDS, roztroušená skleróza nebo schizofrenie.
Pátá kapitola vás seznámí s metodami vaření, různými druhy obilovin, luštěnin, semínek, ořechů, klíčků, mořskými řasami, rostlinnými mléky, pickles, rejuvelacem a celá kapitola je protkaná souvisejícími recepty.

Hodnocení: 10/10
Jak jsem předeslala na začátku, Healing With Whole Foods je kniha, bez které si nedokážu svou knihovnu představit. Jedinými nedostatky je nutnost znalosti anglického jazyka, cena a špatná sehnatelnost v ČR. Ale pokud se přes tyto mínusy dostanete, zaručuji, že budete nadšeni!





1 komentář:

  1. Za chvíli vyjde v češtině https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Paul+pitchford

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)