čtvrtek 12. května 2016

RAW Pampeliškový nektar

V mnohých veganských receptech se můžete setkat s pojmem "pampeliškový med". Jedná se vlastně o květy pampelišek dlouho vařené s cukrem. Chuťově to může být dobré, ale z cenných vlastností pylu jich po dvou hodinách varu asi moc nezbyde. Proto jsem se vrhla na přípravu nektaru, kde se nic nevaří. Navíc jsem nepoužila rafinovaný cukr, ale kokosové krystaly v RAW kvalitě, takže dostaneme skutečně výživovou bombu.

Krystaly jsou sice dražší, ale věřte, že za tu chuť stojí a o to více budete sladidlem šetřit, což je žádoucí ;) Pokud však nelpíte na RAW kvalitě, použijte obyčejný kokosový cukr nebo třeba sušenou třtinovu šťávu. 


RAW pampeliškový sirup

Suroviny:
cca 150 pampeliškových květů
340 gramů (celá plechovka) kokosových krystalů
200 ml filtrované/převařené vody


Postup:

  • Květy pampelišek nechte chvíli rozložené na stole, aby z nich vylezli případní broučci. Poté je dejte květy do větší nádoby - nejlépe velká zavařovačka.
  • Květy dejte po vrstvách do sklenice, každou vrstvu zasypte krystaly. 
  • Sklenici zavřete nebo přikryjte potravinářskou fólií a nechte stát dva dny na okně na sluníčku. Občas promíchejte. 
  • Po dvou dnech přilijte vodu, promíchejte a nechte ještě další den na okně, několikrát denně promíchejte.
  • Po třech dnech by se měly krystaly zcela rozpustit. Sirup přeceďte.
  • Skladujte v LEDNICI.

Tip: zcezené pampeliškové květy můžete ještě zalít vodou, zcedit a přidat citrón, dostanete tak výbornou domácí limonádu ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář :)