pátek 20. května 2016

Tucet špinavců vs. čistá patnáctka

Obrázek: Pixabay
Ač může titulek článku zavánět různými tématy, dnes bude řeč o ovoci a zelenině. Konkrétně o používání různých pesticidů a herbicidů. Víte třeba, že jablka patří k nejvíce stříkaným plodinám na světě? 

Tucet špinavců
Tato kategorie, z anglického Dirty Dozen, označuje 12 nejvíce stříkaných plodin. Kromě již zmiňovaných jablek sem patří např. řapíkatý celer, rajčata, okurky, hroznové víno, nektarinky, broskve, brambory, špenát, hrachové lusky, jahody a sladké kapie. V poslední době jsou žhavými adepty na přidání i pálivé papričky, cuketa, kapusta a kadeřávek.

Čistá patnáctka
Do této kategorie, z anglického Clean Fifteen, se řadí 15 druhů ovoce a zeleniny, které jsou naopak stříkány nejméně. Patří sem cibule, avokádo, kukuřice (pozor na GMO), ananas, mango, sladký hrášek (mražený), lilek, květák, chřest, kiwi, hlávkové zelí, meloun cantaloupe, grapefruit, batáty a papája.

Tento seznam je sice sestavován pro USA, ale při dnešní míře globalizace a importovaných plodin to bude plus mínus platit celosvětově.

Jak s informacemi naložit?
Vím, že nyní budu znít jako bláznivá Biomanželka, ale nejraději bych v "bio kvalitě" kupovala vše. Ne kvůli zdraví, ale kvůli udržitelnosti ekosystému. Pesticidy, herbicidy a jiné postřiky půdu velmi znehodnocují a v dlouhodobém časovém horizontu se nám vymstí, že jsme přirozené nechemické zemědělství považovali za drahou zbytečnost.
Ovšem pokud budeme brát v úvahu pouze zdraví, bylo by vhodné z prověřených zdrojů nebo v bio kvalitě kupovat alespoň ovoce a zeleninu z kategorie "Tucet špinavců". U kategorie "Čistá patnáctka" můžeme celkem bezpečně kupovat plodiny z konvenčního zemědělství, protože nejsou tolik stříkané.

Pro ilustraci, zda bio "má smysl", přikládám zajímavou srovnávací fotku. Nějak se mi doma sešla mrkev v bio a nebio kvalitě a rozdíl porovnejte sami... Dutiny v kořenové zelenině svědčí o přemíře dusíkatých hnojiv v půdě. Opravdu chceme jíst tohle?


8 komentářů:

  1. Dobrý den, chtěla bych Vám moc pochválit stránky, je tu spoustu užitečných rad a nápadů. K té mrkvi bych ale podotkla, že takto díravá je i mrkev, která je v Bio kvalitě, ale není z letošního roku, ale loňská. Pěstuji si ji doma na zahrádce, hnojiva nepoužívám. Na podzim je krásná a teď na jaře vypadá takhle děravě. Skladuji ji ve sklepě v písku a vydrží skoro až do nové úrody. Fandím Vám. Zdraví Siska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu :) I podle pátera Ferdy je děravá mrkev následkem přemíry dusíku v půdě... Ale pomineme-li tento fakt, je to porovnání bio a nebio mrkve, kterou seženete v obchodě ve stejný časový okamžik (dobře, bio mrkev byla koupena o dva dny déle)... Pokud pěstujete a skladujete doma, je to ideální stav :)

      Vymazat
  2. Moc dobrý článek! :) Jen mám trohu výhradu k té fotce mrkve... Mrkev kupuji normálně v sáčku nebo ve vaničce z normálních supermarketů - většinou české, a ne bio. A jsou v pohodě! Záleží jak dlouho se skladovaly... řekla bych že tohle není moc dobré srovnání. Nechci být kritická to ne! Jen mi příjde, že i bez nálepky "bio" se dá sehnat kvalitní jídlo (až na ten postřik, ano chápu...) Jen jsem ještě neviděla takhle proděravenou mrkev (dobře, možná jednou :), a to ji kupuji prakticky každý den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi záleží i na skladování, ale jak jsem psala výše kupovala jsem jí dva dny předtím než tu bio mrkev, takže je to jen ukázka, co je v jeden časový okamžik dá na trhu koupit.. ;) Na podzim kupujeme mrkev od známého, který postřiky nepoužívá a dokud jí nesníme, vydrží bez děr...

      Vymazat
  3. Ahoj Peti, krásný článek jako vždy.... Souhlasím, je to příšerné, jak se to s chem. hnojením přehání. My od letošního roku zahradničíme a je k nevíře, jak jsou stromy přešlechtěné a zelenina a víceméně je skoro nemožné ty stromy mít bez nějakého zásahu... Bavila jsem se s jedním starým pánem a říkal, že dnes je mnohem těžší vypěstovat jablka, hrušky, švestky,... než dříve... Dříve stačilo mít sad a bylo, ale dnes prý 1x - 2x ročně stromky stříká i on, protože je 1) více škůdců díky změně počasí (extrémní a dlouhá vedra, méně vody,...), 2) stromy jsou choulostivější a přešlechtěnější, 3) vzhledem k víceru škůdců je i vícero chorob a díky přešlechtěnosti se objevují nové a nové... My i když se o stromy staráme, zaléváme je, hnojíme přírodními hnojivy (jícha apod), tak jsme již letos bojovali s mšicemi, padlím, kadeřavostí... :-( Je to těžké, ale doufám, že na podzim bude nějaká úroda... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, jojo, je to smutný... My nic nepěstujeme, protože máme neoplocený pozemek a srnky jsou u nás jako doma, takže to nemá smysl... Ale do budoucna určitě plánujeme být aslespoň zčásti soběstační :) S tím šlechtěním je to hrozný, místo toho, aby byly plodiny přirozeně odolné vůči škůdcům, jako dříve, šlechtí je, aby byly odolné proti nejrůznějším postřikům. A jak píšeš, už jsem to slyšela vícekrát, že bez zásahů se dnes již pomalu pěstovat nedá... Možná by bylo řešením zainvestovat do původních nešlechtěných semínek - říkají tomu praovoce a prazelenina, v omezeném výběru se dají sehnat třeba zde:http://www.rostliny-semena.cz/cz/semena-osivo-netradicni-neslechtena-zelenina/ nebo si nechat poslat z Anglie. Z těchto prasemen vypěstovat plodiny a sebrat semínka. Z vlastních semínek pak budeš mít odolnější rostlinky, protože už jsou "naprogramovaná" na prostředí, ve kterém vyrostla.. Ale je to běh na dlouhou trať, třeba mrkev musíš nechat přerůst, přes zimu v zemi a vlastní semena máš až další rok...
      A jak jste bojovali se mšicemi, přírodně? Ale nevzdávejte to, časem budete moudřejší a moudřejší a už to bude hračka, určitě, věřím tomu :)

      Vymazat
    2. s těma semínkama jsem už začala... už máme vlastní ředkvičky a bazalku a třeba postupně bude více druhů.... přírodně proti mšicím.. no omezili jsme to lepkami okolo kmenů stromů, ale nakonec jsme museli trochu nastříkat, bohužel :-( my máme ještě ke všemu děsnou půdu, kamení a málo úrodné, tak si děláme zeminu a bude to ještě zábava... třeba v mém pařeništi mi ve velkém roste plevel :D ředkvičky a saláty :D ostatní nemá šanci

      Vymazat
    3. Ale i plevel se dá občas využít v kuchyni :) Tak ať se daří!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)